ZA GRAD BAGEROM NA GRADSKU UPRAVU: „PRAVA OPASNOST ZA GRAĐANE NIJE U PAROMLINU!“
July 3, 2014
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stranka ZA GRAD jutros je poslala bager na Gradsku upravu zbog opasnosti koju predstavlja za građane i gradska dobra. Nedavno rušenje Paromlina, jedinstvenog  spomenika industrijske arhitekture na ovim prostorima, dokaz je njene neučinkovitosti i izravan poticaj ovoj simboličnoj reakciji stranke. Budući da nadležno ministarstvo šuti, stranka ZA GRAD je protiv Gradske uprave podnijela i kaznenu prijavu zbog uništavanja kulturnog dobra.

Gradska uprava svoju akciju opravdava činom zaštite građana, no nema nikakvo opravdanje za dugogodišnju nebrigu o ovom kompleksu koja je do njegova trenutnog stanja i dovela. Što je još zanimljivije, rušenje (poslovično bez natječaja) provodi tvrtka Paron u čijim prostorijama je za vrijeme parlamentarnih izbora gradonačelnik imao svoj stožer. Paron je također vlasnički povezan s tvrtkom Munis. Munis je otprije javnosti poznat kao tvrtka koja je s Gradom razmijenila toliku količinu zemljišta da je Grad bio prijavljen USKOK-u. Radi li se i u rušenju Paromlina o još jednom u nizu “kumskih” pogodbi trebaju istražiti institucije.  

Iz stranke ZA GRAD podnijeli su kaznenu prijavu zbog sumnje da je nad Paromlinom počinjeno kazneno djelo oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra iz članka 319. Kaznenog zakona, a jučer je upućen i dopis Ministarstvu kulture kojim se predlaže pokretanje odgovarajućih prekršajnih postupaka temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

"Krajnji je čas da nadležno ministarstvo temeljem utvrđenih činjenica pokrene odgovarajuće prekršajne postupke za koje je zakonom ovlašteno kao tužitelj. Ministarstvo nije 'bespomoćni promatrač' ovdje, već ima zakonom predviđena ovlaštenja i dužnosti, koja nažalost očito ne obavlja dulji vremenski period. Ministarstvu je zato poslan popis i opis prekršaja učinjenih u slučaju 'Paromlin', a ukoliko Ministarstvo ponovno zakaže, obratit ćemo se nadležnom državnom odvjetništvu", objasnio je Sandro Salopek, pravni stručnjak i vijećnik Stranke u gradskoj četvrti Novi Zagreb - istok. 

Stranka ZA GRAD već je isticala potrebu za prenamjenom Paromlina kojom bi se očuvala njegova kulturna vrijednost. U Europi postoji niz dobrih primjera takve prakse - primjerice Tate Modern, jedan od najpoznatijih muzeja u Londonu, sagrađen je na prostoru bivše elektrane.

„Postoji velik broj rješenja koje je moguće provesti u djelo i svaka daljnja pasivnost trenutne Gradske uprave, a posebice destrukcija Paromlina, svjedok je njene nesposobnosti da učini nešto produktivno za Zagreb. Milijuni iz gradskog proračuna potrošeni su na gradnju fontana koje za grad nemaju nikakve značajnije vrijednosti, umjesto da se taj novac uloži u neprocjenjivi potencijal zaštićenog kulturnog dobra Paromlin. Ovaj čin je još jedna potvrda bezidejnosti i nejasnog plana upravljanja gradom od postojeće uprave.“ zaključio je Svibor Jančić, vijećnik gradske četvrti Maksimir iz stranke ZA GRAD.


podijeli
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------